LAJME
TOP LAJMI

A e merituan dëshmorët tradhëtinë e radhës-nga Mimoza?

Tradhtia është krimi i sulmit ndaj një autoriteti shtetëror të cilit i detyrohet besnikëri. Kjo zakonisht përfshin akte të tilla si pjesëmarrja në një luftë kundër vendit të tij të lindjes, përpjekje për të përmbysur qeverinë e saj, spiunimi i ushtrisë së saj, diplomatëve të saj ose shërbimeve sekrete për një fuqi armiqësore dhe të huaj, ose përpjekje për të vrarë kreun e shtetit të saj. Një person që kryen tradhti njihet në ligj si tradhtar.

Historikisht, në vendet e ligjit të zakonshëm, tradhtia mbulonte edhe vrasjen e eprorëve të caktuar shoqërorë, si vrasja e burrit nga gruaja ose ajo e zotërisë nga shërbëtori i tij. Tradhtia (d.m.th. pabesia) ndaj monarkut të dikujt njihej si tradhti e lartë dhe tradhtia kundër një eprori më të vogël ishte tradhti e vogël. Ndërsa juridiksionet në mbarë botën shfuqizuan tradhtinë e vogël, “tradhtia” filloi t’i referohej asaj që historikisht njihej si tradhti e lartë.

Herë pas here, termi tradhtar është përdorur si epitet politik, pavarësisht nga ndonjë veprim i verifikueshëm i tradhtisë. Në një luftë civile ose kryengritje, fituesit mund t’i konsiderojnë humbësit si tradhtarë. Po kështu, termi tradhtar përdoret në diskutime të nxehta politike – zakonisht si një sharje kundër disidentëve politikë, ose kundër zyrtarëve në pushtet, të cilët perceptohen se nuk veprojnë në interesin më të mirë të zgjedhësve të tyre. Në raste të caktuara, si me Dolchstoßlegende (miti me thikë në shpinë), akuza për tradhti ndaj një grupi të madh njerëzish mund të jetë një mesazh politik unifikues

Adem Jashari dhe sakrifica e tij heroike u bë simboli i pavarësisë për shqiptarët e Kosovës dhe për shqiptarët kudo që janë. Kështu shumë prej tyre veshën bluza me fotografinë e tij pasi Kosova shpalli pavarësinë e saj të dielën, më 17 shkurt të vitit 2008. Mbishkrimi në bluzat ishte ″Bac u kry“, duke iu referuar shprehjes së përdorur gjatë homazheve në varrin e tij me rastin e shpalljes së pavarësisë, si realizim i qëllimit sublim të të gjithë jetës dhe veprimtarisë së Adem Jasharit.

 

Back to top button