LAJME
TOP LAJMI

Studimi: Deri në fund të këtij shekulli do të mund të jetojmë 140 vite

Jetëgjatësia e njeriut

Njerëzit mund të arrijnë moshën 140-vjeçare para se të mbarojë ky shekull, thonë shkencëtarët.

Disa nga të lindurit në vitet 1950 janë në rrugën e duhur për të vazhduar përpara pasi kanë jetuar me vite të tëra në kohën e mjekësisë moderne.

Shëndeti më i mirë i njerëzve dhe një botë më e sigurt mund të ndihmojnë gjithashtu që rekordi të thyhet shpesh në dekadat e ardhshme. Ekspertët thonë se të jetosh mbi 120 mund të bëhet normë, me kufirin e jetëgjatësisë “ende larg”.

Ata arritën në përfundimin e tyre duke studiuar të dhëna nga 19 vende të pasura, përfshirë Britaninë e Madhe. Dr David McCarthy tha se njerëzit e lindur nga 1900 deri në 1950 tashmë “po përjetonin shtyrje me shumë vite të vdekjes”.

Ai tha: “Rezultatet tona tregojnë potencial të rëndësishëm për thyerjen e rekordeve”. . . shumë herë” pasi njerëzit nuk dukej se po “arrinin një kufi moshe”. Eksperti tha se të dhënat tregojnë se gratë në Japoni mund të arrijnë edhe në 145 vjeçe. Dr McCarthy, nga Universiteti i Gjeorgjisë në SHBA, vazhdoi: “Nëse ka një kufi maksimal për jetëgjatësinë e njeriut, ne nuk po i afrohemi ende.” Numri i njerëzve në krye të shekullit në Angli dhe Uells tashmë po rritet me shpejtësi.

Aktualisht në Angli tani ka më shumë se 15,000 njëqindvjeçarë – dyfishi i shifrës për vitin 2002. Rekordin aktual të moshës e mban francezja Jeanne Calment, e cila vdiq në vitin 1997 në moshën 122-vjeçare.

Back to top button